lördag 26 maj 2012

Fiskgratäng med räkor och dill

Jag har svårt att få min älskling att äta fisk, men den här rätten accepterar han. Samt att lilltjejen älskar den.



4 portioner, tar ca 45 minuter, 175-200 grader.

500-600 g fisk, valfria filéer av vit fisk. Vi har gjort på torsk och sej, både egenfiskad och köpt fryst.
1 morot
1/2 rödlök
3 msk mjölkfritt margarin
2 msk mjöl
2 dl Imat
4-5 dl havredryck
2 krm vitpeppar
1 tsk salt
1/2 citron, både rivet skal och saften
1 dl hackad dill. Vi har använt både färsk och fryst, var för sig och tillsammans.
500 g räkor, oskalade

Tina eventuellt fryst fisk.
Hacka rödlöken fint, tärna moroten i små bitar och lägg det i en smord ugnsform.
Lägg fiskfiléerna över och salta och peppra.



Såsen:


Smält smöret och blanda i mjölet.
Häll i havredryck och Imat lite i taget och låt koka upp emellanåt.
Låt koka i 5 minuter.

Riv citronen och hacka dillen.
I med citronskal och saften samt dill i såsen.
Smaka av med salt och vitpeppar.
 


Häll såsen över fisken.
In i ugnen i 20-25 minuter.
Strö över dill och räkor innan servering.

Vi har ätit pressad potatis till.

2 kommentarer:

  1. Vad ska man med mattidningar till när ni levererar så många bra recept. Sparar dem så jag har bra mat att servera alla när ni kommer till mig! Kram A-M

    SvaraRadera
  2. Åh vad lycklig jag blev nu när jag ramlade in på den här bloggen! I vår familj finns en liten kille född i januari i år som är komjölkproteinallergiker och vi har gjort precis som ni och blivit en mjölkfri familj helt enkelt (även om storasyster äter/dricker mjölk på förskolan). Men han har ju precis börjat äta vanlig mat och det är inte alltid det lättaste att komma på bra mat (även om jag upplever att den största svårigheten ligger i att vi föräldrar måste "tänka om", för "mjölk"produkter finns det ju en hel del av nu).
    Så när jag sökte efter recept på mjölkfri fiskgratäng så hamnade jag här =) Tack för receptet, nu ska jag kika runt lite på resten av bloggen!

    SvaraRadera