fredag 28 september 2012

Veckans fredagsbak

Råglimpa med lingon


2 limpor alt 20-25 bullar

50 g mjölkfritt smör
5 dl havredryck
50 g jäst
2 tsk salt
lite kanel
lite ingefära
2 msk sirap
2-3 msk lingonsylt
7 dl rågmjöl
5 dl vetemjöl
Näve frysta lingon

1. smält smöret i kastrull, tillsätt havredrycken och värm till fingervarmt (37grader).

2. lös upp jästen i degspadet, tillsätt salt, sirap och kryddorna samt lingonsylten.

3. rör ner vetemjölet och rågmjölet, arbeta degen till den släpper från kanterna på bunken. Strö ett tunt lager mjöl över degen och lägg på en bakduk. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.

4. stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk, tillsätt lingonen och knåda tills degen släpper från arbetsytan. Forma degen till önskvärt bröd, limpor, bullar, kakor, rågbitar… Lägg styckena i smörade bakformar och lägg en handduk över och låt jäsa i ca 30 minuter.

5. sätt ugnen på 200 grader

6. grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter. Flytta upp till mitten av ugnen och grädda vidare i ca 45 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar